In het landschap van zonne-energie zijn er onlangs wat veranderingen geweest die invloed kunnen hebben op hoeveel je betaalt of terugkrijgt voor je energie. Het idee van salderen, waarbij de stroom die je opwekt en teruglevert aan het net wordt verrekend met je eigen verbruik, gaat op de schop. Laten we eens kijken wat dit voor jou kan betekenen.
Eneco rekent 11,5 cent per kWh voor de stroom die je als zonnepaneelbezitter teruglevert aan het net. Dit nieuwe tarief is een belangrijke wijziging ten opzichte van het oude systeem waarbij je voor elke kWh die je terugleverde evenveel bespaarde als wat je zou betalen als je het van het net zou afnemen. De vergoeding die je krijgt voor het terugleveren van energie is dus lager geworden, maar hoe pakt dat uit op jaarbasis?
In vergelijking met vorige jaren waarin salderen nog volop mogelijk was, kan dit betekenen dat mensen met zonnepanelen minder gaan verdienen aan hun teruggeleverde stroom. Echter, de overheid heeft aangegeven dat er een overgangsperiode komt waarin de regels geleidelijk worden aangepast. Het is dus belangrijk om goed te blijven volgen hoe deze regelingen zich ontwikkelen.
De impact van veranderingen op je jaarlijkse energierekening
Hoe gaan deze veranderingen nu concreet jouw portemonnee raken? Stel, je hebt een gemiddeld huishouden met een behoorlijke hoeveelheid zonnepanelen op je dak. Je wekt meer op dan je verbruikt en kon voorheen aardig wat besparen door het overschot terug te leveren tegen hetzelfde tarief als dat je betaalde. Met de nieuwe regeling van Eneco rekent 11,5 cent per kWh, kan dat plaatje er anders uit gaan zien.
Neem bijvoorbeeld een rekenvoorbeeld waarbij je jaarlijks 3.000 kWh teruglevert aan het net. Voorheen kon dit zomaar €600 besparing opleveren als de kWh-prijs rond de 20 cent lag. Met de nieuwe regeling krijg je nu nog maar €345 voor diezelfde hoeveelheid teruggestuurde energie. Dat is een aanzienlijk verschil.
Desondanks moet hier een kanttekening bij geplaatst worden: door direct meer zelfverbruik te realiseren kun je deze kosten drukken. Het wordt dus steeds belangrijker om slim om te gaan met de zelfopgewekte stroom.
Hoe kun je nog steeds besparen ondanks lagere vergoedingen
Besparen blijft mogelijk, ook met de nieuwe tarieven. Een manier is door je energieverbruik meer af te stemmen op de momenten dat je panelen energie opwekken. Dus wasmachine aan als de zon schijnt, bijvoorbeeld. Ook kun je investeren in een thuisbatterij om overtollige energie op te slaan voor gebruik op een later moment.
Daarnaast zijn er diverse tips en trucs om energie te besparen in en rondom het huis. Denk aan LED-verlichting, isolatie verbeteren of slimme thermostaten gebruiken. Elke bespaarde kWh is er weer een die niet ingekocht hoeft te worden.
Greenchoice is een van de energieleveranciers die ook inspeelt op deze veranderingen door klanten aan te sporen vooral overdag stroom te gebruiken wanneer er veel groene stroom beschikbaar is door middel van lagere tarieven. Hierdoor wordt het net minder belast en maak je optimaal gebruik van de periodes waarin jouw panelen het meeste opleveren.
Toekomstige trends in zonne-energie en terugleververgoedingen
Experts zijn het erover eens dat de markt voor zonne-energie nog steeds in ontwikkeling is en dat we in de toekomst waarschijnlijk meer dynamische tarieven kunnen verwachten. Dit betekent dat de prijzen voor het terugleveren van stroom vaker kunnen veranderen en mogelijk meer gekoppeld worden aan real-time marktprijzen.
Mogelijke wijzigingen in beleid kunnen ook invloed hebben op de aantrekkelijkheid van investeren in zonne-energie. Overheden werken aan manieren om duurzame energieopwekking te blijven stimuleren terwijl ze ook willen zorgen voor een eerlijke verdeling van kosten en baten tussen alle gebruikers van het netwerk.
Acties die je kunt ondernemen om je stem te laten horen
Zit je niet te wachten op deze veranderingen en wil je iets doen? Overweeg dan om bij een energiecoöperatie aan te sluiten. Deze coöperaties streven vaak naar groene initiatieven en hebben soms meer invloed op lokale beslissingen.
Ook kun je natuurlijk altijd contact opnemen met lokale politici of actiegroepen om jouw mening over duurzame energie en specifieke maatregelen zoals saldering kenbaar te maken.
Met al deze veranderingen is het duidelijk dat we in een dynamische tijd leven als het gaat om duurzame energie. Door actief betrokken te blijven en goed geïnformeerd te zijn, kun je betere keuzes maken voor jouw situatie en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.